1.Całe jaja miksujemy z cukrem na białą masę, następnie stopniowo dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, podlewamy olejem i mlekiem, jeszcze chwilkę miksujemy na gładką masę. Zmiksowane ciasto dzielimy na 4 części i do każdej dodajemy barwnik i łyżkę mąki, do brązowego ciasta dodajemy kakao z kawą.
Wylewamy po cienkiej stróżce każdego koloru na całej długości keksówki w centralnym jej punkcie, z następnymi kolorami celujemy w środek stróżki poprzedniego koloru. U mnie kolejność była następująca: żółty, niebieski, zielony, brązowy (o ile to jest to ciasto które piekłam jako pierwsze, w drugim zmieniłam kolejność). Czynność powtarzamy kilkakrotnie. Pieczemy w temp. 180 st. C
Na wierzch wyłożyłam bitą śmietanę i posypałam borówkami, nie jest to konieczne, bo samo ciasto jest pyszne i bez tego dodatku.
Komentarze