Tęczowe ciasto na zimno

0 (0 ocen)

Bardzo fajna pianka lubiana przez dzieci.

Składniki:

  • 3 jajka + 2 żółtka,
    kost. margaryny,
    1 czerwona i 1 zielona galaretka,
    słoik wypestkowanych wiśni,
    szkl. cukru,
    2 łyżki kakao,
    cukier waniliowy,
    2 szkl. mleka,
    4 łyżki żelatyny,
    budyń śmietankowy,
    szczypta zielonego barwnika.

Tęczowe ciasto na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę rozpuścić w szkl. zimnej wody, zmieszać ze szkl. gotowanego mleka, przestudzić. Na reszcie mleka z dodatkiem cukru waniliowego ugotować budyń. Ostudzić. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po 1 żółtku, następnie dodawać po łyżce zimnego budyniu. Na koniec wlać zimną żelatynę. Masę podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao. Ciemną masę wylać na tortownicę z kominem, wstawić na 5 min do lodówki i wylać jasna masę.
  • 2. Zieloną galaretkę rozpuścić w szkl. wrzątku, przestudzić. Białka ubić, ubijając stopniowo wlewać galaretkę, dodać szczyptę barwnika. Na koniec wrzucić osączone wiśnie, wymieszać i wylać na jasną masę ciasta.
  • 3. Czerwoną galaretkę rozpuścić w 2 szkl. wrzątku wylać na wierzch ciasta. Można także po prostu posypać ciasto posiekaną galaretką, tak jak ja to zrobiłam. Dobrze schłodzić, aż wszystkie masy całkowicie stężeją.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy