Lekkie,wilgotne muffinki z kremem w kształcie tęczy.
30 min
Składniki:
Masa waniliowa :
- 225 g mąki pszennej
- 100 ml oleju
- 300 ml śmietany 18%
- 140 g cukru
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- kilka kropelek aromatu waniliowego
Masa czekoladowa :
- 225 g mąki pszennej
- 100 ml oleju
- 300 ml śmietany 18%
- 140 g cukru
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3-4 łyżki kakao
- 20-30 gr drobinek czekoladowych (jeśli nie ma to nie trzeba)
Tęczowe mufiinki na chmurce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W dwóch miskach przygotowujemy osobno każdą masę. Najpierw suche składniki łączymy ze sobą potem dodajemy mokre i mieszamy do powstania jednolitej masy. Następnie wlewamy masę do papierowych papilotek(pół czekoladowego ciasta i pół waniliowego) i pieczemy ok.10-15 min w 180 stopniach. Po wystygnięciu ozdabiamy kremem i żelkami oraz nadziewamy dżemem :)
Komentarze