Tęczowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać ser, zmiksować. Masę podzielić na 4 części (ja zrobiłam to przy pomocy wagi by mieć równe warstwy).
2.Żelatynę zalać 1/2 szklanki wody, a następnie podgrzać (nie gotować) i mieszać do rozpuszczenia.
3.Tortownicę wyłożyć folią spożywczą, na spód wyłożyć warstwę herbatników.
4.Do pierwszej części sera dodać letnią żelatynę i zmiksować, masę przełożyć na herbatniki. Wstawić do lodówki.
5.Pierwszą galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej wody. Ostudzić. Lekko tężejącą zmiksować z kolejną częścią masy serowej. Wylać na poprzednią, stężałą warstwę. Wstawić do lodówki do stężenia. Rozpuścić kolejną galaretkę i postępować jak wcześniej aż do wyczerpania masy serowej. Na wierzch wylać galaretkę rozpuszczoną w 1,5 szklanki wrzątku (oczywiście wystudzoną, można także przed galaretką wyłożyć owoce). Wstawić do lodówki do stężenia.
Komentarze