galaretki owocowe w różnych smakach i kolorach (w zależności od wielkości formy; np.: poziomkowa, kiwi, brzoskwiniowa), 3-5
serki homogenizowane (w zależności od wielkości formy), 3-5
galaretki truskawkowe, 2
truskawki, 0,5-1 kg
Tęczowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozpuścić galaretkę (w 3/4 ilości wody niż podano na opakowaniu), ostudzić, dodać serek waniliowy, dokładnie wymieszać na jednolitą masę, wylać do formy, wstawić do lodówki, do stężenia.
Podobnie postąpić z drugą galaretką i serkiem, wylać delikatnie (najlepiej przez łyżkę) na pierwszą warstwę itd.
2.Truskawki umyć pod bieżącą wodą, obrać z szypułek, osuszyć. Ułożyć na masie serowej (przy mniejszej formie truskawki pokroić wzdłuż na pół – wystarczy 1 galaretka). Zalać dwiema rozpuszczonymi, schłodzonymi galaretkami truskawkowymi, wstawić do lodówki do stężenia. Każdy kawałek sernika można przybrać bitą śmietaną.
Komentarze