Tęczowy sernik na zimno

0 (0 ocen)

  • 6 godz. 40 min

Idealny na upalne dni.

  • 6 godz. 40 min

Składniki:

  • galaretki owocowe w różnych smakach i kolorach (w zależności od wielkości formy; np.: poziomkowa, kiwi, brzoskwiniowa), 3-5
    serki homogenizowane (w zależności od wielkości formy), 3-5
    galaretki truskawkowe, 2
    truskawki, 0,5-1 kg

Tęczowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zalewanie drugiej warstwy sernika na zimno. 1. Rozpuścić galaretkę (w 3/4 ilości wody niż podano na opakowaniu), ostudzić, dodać serek waniliowy, dokładnie wymieszać na jednolitą masę, wylać do formy, wstawić do lodówki, do stężenia.
    Podobnie postąpić z drugą galaretką i serkiem, wylać delikatnie (najlepiej przez łyżkę) na pierwszą warstwę itd.
  • Zalewanie galaretką truskawek na serniku. 2. Truskawki umyć pod bieżącą wodą, obrać z szypułek, osuszyć. Ułożyć na masie serowej (przy mniejszej formie truskawki pokroić wzdłuż na pół – wystarczy 1 galaretka). Zalać dwiema rozpuszczonymi, schłodzonymi galaretkami truskawkowymi, wstawić do lodówki do stężenia. Każdy kawałek sernika można przybrać bitą śmietaną.

Porady

Im więcej kolorowych warstw sernika tym lepiej.

Komentarze

Podobne przepisy