Terrina czekoladowo-gruszkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z biszkoptu wycinamy elementy, którymi wypełniamy całą foremkę w kształcie gwiazdy. Ciasto nasączamy solidnie likierem.
2.Śmietankę podgrzewamy z cukrem pudrem, połamaną czekoladą i cynamonem, tak długo aż czekolada się rozpuści. Dodajemy 1 łyżeczkę rozpuszczonej żelatyny, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
3.Gruszki obieramy ze skórki, zasypujemy cukrem, dodajemy wódkę i dusimy na malutkim ogniu aż będą miękkie. 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w gorącej wodzie i łączymy z gruszkami. Studzimy.
4.Tężejącą masę gruszkową wykładamy na biszkopcie. Chłodzimy 10 minut. Masę czekoladową wykładamy na gruszkowej i chłodzimy kilka godzin. Dekorujemy.
Komentarze