Tiramisu

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Uczę się w technikum gastronomicznym we Wrocławiu. Ten prosty przepis przyniosłam ze szkoły i trochę go rozbudowałam. Lubię przygotowywać takie łatwe i szybkie desery.

Składniki:

  • ● 2 op. podłużnych lub okrągłych biszkoptów
    ● 1 serek mascarpone lub naturalny serek homogenizowany
    ● 2 kremy do tortów w proszku (śmietankowy, ajerkoniakowy)
    ● sos ajerkoniakowy (do lodów)
    ● kilka łyżeczek kakao
    ● 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    ● 1 banan

Tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kremy mieszamy i przygotowujemy
    według przepisu na
    opakowaniu. Dodajemy serek
    mascarpone lub homogenizowany
    i miksujemy.
  • 2. Kawę rozpuszczamy w gorącej
    wodzie, a gdy ostygnie,
    nasączamy nią biszkopty. Banana
    kroimy w plasterki.
  • Tiramisu 3. W tortownicy układamy warstwę
    biszkoptów, pokrywamy
    3-cm warstwą kremu. Polewamy
    sosem, ukła damy plasterki
    banana i posypujemy kakao.
    Układamy drugą warstwę biszkoptów,
    nakładamy krem i posypujemy
    kakao. Deser wstawiamy
    na noc do lodówki.

Notka redakcyjna

PPWS_07-2009

Komentarze

Podobne przepisy