Tiramisu

0 (0 ocen)

Jedno z moim ulubionych ciast z mocnym akcentem kawy i kakao, smakuje wyśmienicie

Składniki:

  • 2 opakowania podłużnych biszkoptów
    1/2 szklanki kakao
    0,5 l śmietany kremówki 36%
    250 g serka mascarpone
    3 łyżki cukru pudru
    2 łyżki kawy rozpuszczalnej
    łyżeczka miodu
    kieliszek likieru lub syropu amaretto
    szklanka wrzątku

Tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kawę zalewamy szklanką wrzątku, dodajemy miód, likier i odstawiamy do przestudzenia. Mascarpone miksujemy na gładką masę. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod sam koniec dodajemy mascarpone i cukier puder. Tortownicę 24 cm wyścielamy papierem do pieczenia wykładamy biszkopty nasączone w kawie. Następnie wykładamy połowę masy śmietanowej i oprószamy połową kakao. Na kremie rozkładamy resztę nasączonych biszkoptów i resztę masy śmietanowej. Wierzch posypujemy kakao i wkładamy na 2 godziny do lodówki.

Komentarze

Podobne przepisy