Tiramisu.

0 (0 ocen)

Istnieje wiele przepisów na ten deser. We Włoszech występuje w różnych regionalnych odmianach. Deser może być prostokątny, okrągły, albo podany w pucharkach czy miseczkach.

Składniki:

  • 500 g serka mascarpone
    20 dag cukru
    4 jajka
    1 szkl. mocnej kawy
    ½ szkl Amaretto
    5 łyżek ajerkoniaku lub innego likieru
    30 dag biszkoptów
    1 łyżka kawy lub kakao lub czekolady do posypania

Tiramisu. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka utrzeć z cukrem i wymieszać z mascarpone i ajerkoniakiem.
    Ubić białka, dodać do serka.
    Do kawy dodać Amaretto, maczać biszkopty i układać w naczyniu o wysokim brzegu.
    Na biszkopty wyłożyć część kremu, znowu nasączone biszkopty i przykryć resztą kremu.
    Posypać kakao, kawą lub czekoladą. Wstawić do lodówki na kilka godzin.

    Druga wersja bez jajek, szybsza.
    500g mascarpone
    500ml śmietany kremówki
    5 łyżek cukru pudru
    1 szkl kawy
    ½ szkl.Amaretto
    5 łyżek ajerkoniaku
    30 dag biszkoptów
    1 łyżka kawy

    Mascarpone wymieszać z ajerkoniakiem. Dodać ubitą śmietanę z cukrem, wymieszać.
    Do kawy wlać Amaretto maczać biszkopty(za pomocą dużej pęsety) i układać w naczyniu.
    Nałożyć krem ,biszkopty, krem i posypać kawą. Dobrze schłodzić. Buon appetito.

Porady

Tirami’su - podnieś mnie na duchu, tak można by przetłumaczyć nazwę tego popularnego włoskiego deseru.

Komentarze

Podobne przepisy