Tiramisu inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Jaja odzielamy od żółtek. Żółtka miksujemy z cukrem na pulchną masę. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem. Ubijamy pianę z białek. Dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Wylewamy ciasto na blachę i pieczemy w 180°C ok. 30 min. Gdy ciasto się upiecze czekamy do ostudzenia. Przekrawamy na dwa płaty tej samej grubości. Możemy biszkopt nasączyć letnią wodą z cukrem i kwaskiem cytrynowym. Smarujemy biszkopt dżemem wiśniowym.
Masa serowa:
Miksujemy margaryne z cukrem oraz cukrem waniliowym. Dodajemy ser nadal miksując na gładką masę. Połową masy smarujemy biszkopt posmarowany dżeme. Nakładamy drugą część biszkoptu i smarujemy go pozostałą masą. Ciasto możemy posypać kawą. Odstawiamy gotowe ciasto do schłodzenia do lodówki.
Komentarze