Tiramisu inaczej

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Nigdy nie przepadałam za tiramisu, ale gdy dostałam troche inny przepis na wykonanie go, od mojej mamy uznałam je za jedno z moich ulubionych ciast :)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jaj
    1 szkl. cukru
    2 szkl. mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki pszennej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa serowa:
    Niecały 1 kg twarożka sernikowego
    250 g dobrej margaryny
    0.5 szkl. cukru
    2 opakowania cukru waniliowego
    Dodatkowo 1 słoik dżemu wiśniowego

Tiramisu inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Jaja odzielamy od żółtek. Żółtka miksujemy z cukrem na pulchną masę. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem. Ubijamy pianę z białek. Dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Wylewamy ciasto na blachę i pieczemy w 180°C ok. 30 min. Gdy ciasto się upiecze czekamy do ostudzenia. Przekrawamy na dwa płaty tej samej grubości. Możemy biszkopt nasączyć letnią wodą z cukrem i kwaskiem cytrynowym. Smarujemy biszkopt dżemem wiśniowym.

    Masa serowa:
    Miksujemy margaryne z cukrem oraz cukrem waniliowym. Dodajemy ser nadal miksując na gładką masę. Połową masy smarujemy biszkopt posmarowany dżeme. Nakładamy drugą część biszkoptu i smarujemy go pozostałą masą. Ciasto możemy posypać kawą. Odstawiamy gotowe ciasto do schłodzenia do lodówki.

Komentarze

Podobne przepisy