Tiramisu - najlepszy włoski deser

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Szybkie ciasto w przygotowaniu, nieziemsko kremowe, pyszne i delikatne.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • KREM:

    750 g mascarpone
    4 jaja
    50 g drobnego cukru
    50 ml amaretto

    PONADTO:

    36 podłużnych biszkoptów
    1 szklanka zaparzonej schłodzonej kawy rozpuszczalnej
    kakao do oprószenia

Tiramisu - najlepszy włoski deser - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną masę.
  • 2. Dodawać po łyżce mascarpone.
  • 3. Wlać amaretto ciągle ubijając.
  • 4. Białka ubić na sztywno, połączyć dokładnie z masą serową.
  • 5. Biszkopty zanurzać pojedynczo, szybkim ruchem z obu stron w kawie.
  • 6. Układać w formie 24cmx24 cm jeden obok drugiego /18 szt./.
  • 7. Na biszkopty wyłożyć połowę kremu. Wyrównać.
  • 8. Przykryć kolejną warstwą biszkoptów maczanych w kawie /18 szt/.
  • 9. Na wierzch wyłożyć pozostały krem.
  • 10. Schłodzić w lodówce.
  • 11. Przed podaniem oprószyć kakao.
  • 12. Inspiracja: www.mojewypieki.com

Porady

Najlepiej schłodzić przez noc w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy