Tiramisu rabarbarowe

0 (0 ocen)

Marcepan doskonale pasuje do kremu i świetnie zastępuje migdałowe Amaretto.

Składniki:

  • 100g biszkoptów
    50ml nalewki wiśniowej
    5 łodyg rabarbaru
    150g cukru
    2 łyżka wody
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    Krem.
    200g marcepanu
    50ml śmietany kwaśnej
    400g serka homogenizowanego waniliowego
    30 ml ajerkoniaku
    1 łyżka kakao do posypania wierzchu

Tiramisu rabarbarowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W płaskiej salaterce ułożyć biszkopty i nasączyć je nalewką wiśniową.
    Rabarbar drobno pokroić, zasypać połową cukru, wlać łyżkę wody i gotować 3 minuty, nie rozgotować .
    Dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 1 łyżce wody i zagotować.
    Masę rabarbarową wyłożyć na biszkopty.

    Krem.
    Składniki kremu plus pozostały cukier zmiksować i wyłożyć na rabarbar.
    Tiramisu wstawić do lodówki na co najmniej 1h.
    Przed podaniem posypać dobrym kakao.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy