Tiramisu śliwkowe

0 (0 ocen)

Pyszny, lekki, kremowy deser na letnie dni. Więcej moich przepisów na smakujmy.pl

Składniki:

  • 30 dag śliwek z kompotu

    cukier waniliowy

    2 łyżeczki maki ziemniaczanej

    1/2 torebki budyniu waniliowego z cukrem

    250 ml mleka

    2 łyżki cukru pudru

    250 g serka mascarpone

    łyżka amaretto

    kilka sztuk biszkoptów

    szklanka zimnej kawy

Tiramisu śliwkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Śliwki drobno pokroić, włożyć do rondelka, osłodzić cukrem i cukrem waniliowym, podlać troszkę kompotem i zagotować.

    2. Mąkę wymieszać w małej ilości wody i dodać do śliwek. Przełożyć śliwki do pucharków.

    3. Proszek budyniowy wymieszać w 100 m mleka i dodać do reszty mleka. Gotować, aż powstanie gęsty krem.
    4. Do budyniu dodać mascarpone i amaretto. Ubić na krem. Połowę kremu ponakładać do pucharków ze śliwkami, na to biszkopty namoczone w kawie i drugą część kremu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy