Tiramisu ulubione

0 (0 ocen)

Tiramisu dla miłośników wykwintnych deserów. Prosty przepis na wspaniałe doznania smakowe.

Składniki:

  • 500 gram serka mascarpone
    0,5 szklanki zaparzonej kawy rozpuszczalnej (mocnej,wystudzonej)
    2 łyżki brandy lub likeru migdałowego
    54 sztuki podłużnych biszkoptów
    3 jajka
    3 łyżeczki cukru
    10 łyżeczek kakao do posypania
    4 łyzki płatków migdałowych

Tiramisu ulubione - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaparzyć pół szklanki kawy rozpuszczalnej(mocnej),schłodzić.Dodać do niej 2 łyżki brandy..
  • 2. Ubić białka.Żółtka utrzeć z cukrem,dodać do nich serek mascarpone oraz ubite białka.
  • 3. Krótko moczyć biszkopty w zimnej kawie z brandy.Biszkopty powinny wchłonąć płyn,ale nie być nim całkiem przesiąknięte.
  • 4. W naczyniu ułożyć obok siebie (ciasno na całej powierzchni) namoczone biszkopty,na nie wyłożyć część masy z serka mascarpone,następnie oprószyć tę warstwę kakao.
  • 5. Ponownie (na pierwszej warstwie)ułożyć biszkopty namoczone w kawie,na to masę mascarpone i oprószyć kakao.
  • 6. Z płatków migdałów ułożyć na deserze dowolny wzór.Tiramisu można też ozdobić czekoladkami o smaku migdałowym.Schłodzić w lodówce (minimum 90 minut).

Porady

Tiramisu można też serować w pucharkach.Ja jednak wolę podać je w ten sposób, by każdy mógł nałożyć sobie tyle deseru, ile ma ochotę zjeść.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy