Tiramisu ulubione - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaparzyć pół szklanki kawy rozpuszczalnej(mocnej),schłodzić.Dodać do niej 2 łyżki brandy..
2.Ubić białka.Żółtka utrzeć z cukrem,dodać do nich serek mascarpone oraz ubite białka.
3.Krótko moczyć biszkopty w zimnej kawie z brandy.Biszkopty powinny wchłonąć płyn,ale nie być nim całkiem przesiąknięte.
4.W naczyniu ułożyć obok siebie (ciasno na całej powierzchni) namoczone biszkopty,na nie wyłożyć część masy z serka mascarpone,następnie oprószyć tę warstwę kakao.
5.Ponownie (na pierwszej warstwie)ułożyć biszkopty namoczone w kawie,na to masę mascarpone i oprószyć kakao.
6.Z płatków migdałów ułożyć na deserze dowolny wzór.Tiramisu można też ozdobić czekoladkami o smaku migdałowym.Schłodzić w lodówce (minimum 90 minut).
Porady
Tiramisu można też serować w pucharkach.Ja jednak wolę podać je w ten sposób, by każdy mógł nałożyć sobie tyle deseru, ile ma ochotę zjeść.
Komentarze