Tiramisu z kremem limoncello i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki myjemy osuszamy i kroimy na ćwiartki, dodajemy parę listków porwanej mięty i odstawiamy na bok.
Do jednej miski wbijamy żółtka z jajek a do drugiej białka. Żółtka ucieramy na kogel –mogel (około 5 minut). Po tym czasie dodajemy serek mascarpone i kieliszek limoncello dokładnie mieszamy. Ubijemy pianę z białek i dodajemy ją stopniowo do masy z serkiem, tak aby masa była delikatna i pulchna.
W kieliszkach lub w naczyniu żaroodpornym układamy zanurzone w mleku biszkopty. Na biszkopty wykładamy truskawki a na truskawki krem, czynność powtarzamy aż do wykończenia składników, ale tak aby warstwę wierzchnią tworzył krem. Tiramisu wkładamy na minimum godzinę do lodówki aby odpowiednio się schłodziło, dekorujemy miętą i cieszymy się la dolce vita
Komentarze