Tiramisu z truskawkami

0 (0 ocen)

Aksamitny deserek z wyraźnym akcentem truskawek.

Składniki:

  • SKŁADNIKI
    Składniki na 8 porcji:
    500g serka mascarpone
    330 g śmietanki 30% schłodzonej
    4-5 łyżek cukru pudru
    2 łyżki dowolnego alkoholu
    2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    opakowanie okrągłych biszkoptów
    10 dużych truskawek
    gorzkie kakao do posypania

Tiramisu z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schłodzoną śmietankę zmiksować na wysokich obrotach. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Do ubitej śmietanki dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać, tak by powstała jednolita masa. Gotową masę wstawić do lodówki.
  • 2. Kawę zaparzyć w 300ml wody i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Przelać do miseczki i dodać alkohol. Wymieszać. Biszkopty moczyć w kawie (uwaga by się nie rozpadły) i układać na dnie pucharków, na warstwę biszkoptów wyłożyć masę serową, pokrojone truskawki, oprószyć kakao i kolejną warstwę biszkoptów, masę i truskawki. Wstawić do lodówki i porządnie schłodzić. Przed podaniem deser posypać kakao i udekorować biszkoptem oraz truskawkami.

Porady

1/ Deser można udekorować świeżymi listkami mięty lub melisy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy