Tiramisu

0 (0 ocen)

W tym roku obok sernika i makowca niech zagości na naszych stołach Tiramisu, które jak widać również może być świąteczne.

Składniki:

  • - 2 opakowania podłużnych biszkoptów typu włoskiego
    - 500 g serka Mascarpone
    - 200 ml śmietanki 30%
    - 3 żółtka
    - 6 łyżek cukru kryształu
    - łyżka cukru pudru
    - 3/4 kubka osłodzonej kawy i resztę dopełniamy wódką
    - kakao lub kawa do posypania

Tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tiramisu 1. Ucieramy żółtka z cukrem i następnie dodajemy serek Mascarpone. Kremówkę ubijamy na sztywno z łyżką cukru pudru. Wszystko miksujemy aż się połączy na jednolitą masę. Dzielimy ją na dwie równe części.
    Na blaszkę wykładamy biszkopty i każdy nawilżamy łyżką kawy. Na nasączone biszkopty wykładamy masę, po czym przykrywamy kolejną warstwą biszkoptów (również nasączamy kawą) i kładziemy drugą (ostatnią warstwę) masy. Całość posypujemy kakao lub kawą i wkładamy do lodówki.

Komentarze

Podobne przepisy