CZEKOLADOWA CHMURKA

0 (0 ocen)

  • 55 min

Ciasto jest przepyszne

  • 55 min

Składniki:

  • CIASTO:
    6 jajek
    250 g gorzkiej czekolady
    125 g margaryny
    170 g cukru

    MASA:
    500 ml kremówki
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki cukru pudru
    3 łyżki żelatyny
    1/3 szklanki mleka
    wiórka kokosowe

Czekoladowa chmurka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: Czekoladę rozpuścić z margaryną i przestudzić. Dwa całe jajka i 4 żółtka ubić z połową cukru i połączyć z masą czekoladowo-maślaną, a 4 białka ubić na sztywną pianę. Połączyć obie masy i wlać do małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 180 st. C przez 40 - 45 minut. Upieczone ciasto wystudzić (zapadnie się)

    MASA: Ubić kremówkę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, a na koniec dodać rozpuszczoną w mleku żelatynę i dokładnie wymieszać. Na ostudzone ciasto wyłożyć gotową masę śmietanową i posypać wiórkami czekoladowymi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy