Tofik

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne ciasto nie tylko na święta. Wyjątkowości dodają mu grubo siekane orzechy zapiekane na wierzchu oraz masa z mleka słodzonego.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    1 kostka masła
    2 jajka
    2 łyżki miodu
    2 łyżeczki sody rozpuścić w 2 łyżkach ciepłego mleka

    Masa orzechowa:
    30 dkg pokrojonych orzechów
    2 łyżki miodu
    10 dkg cukru pudru
    10 dkg masła

    Krem:
    2 żółtka
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki mleka
    1 łyżka mąki pszennej

    15 dkg masła
    1 i 1/2 łyżki kakao

    Duża puszka mleka słodzonego skondensowanego lub dwie małe
    2 płaty wafla lub duże opakowanie krakersów

Tofik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na masę orzechową wymieszać i zagotować.
  • 2. Ciasto zagnieść, podzielić na dwie części. Na jedną dać masę orzechową, drugą rozwałkować i obydwa upiec na złoty kolor w temp. ok 180st. Bez termoobiegu.
  • 3. Krem:

    Z pierwszych czterech składników ugotować budyń. Dodać 15 dkg masła oraz kakao. Całość podgrzać i ostudzić.
  • 4. Na placek bez orzechów dajemy krem, na nim układamy płat wafla lub krakersy. Następnie wykładamy mleko słodzone skondensowane i przykrywamy plackiem z orzechami.

    Smacznego!

Porady

Zamiast mleka słodzonego może być krem kakaowy lub orzechowy:)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy