Tołpyga w białym winie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepis z kuchni chorwackiej

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1,2 kg tołpygi
    5 łyżek maki
    100 g masła
    1 łyżka oleju rzepakowego
    sól
    pieprz
    pół l wytrawnego białego wina
    świeży tymianek

Tołpyga w białym winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę po sprawieniu opłukałem, osuszyłem. Oprószyłem solą i pieprzem. Odstawiłem na pół godziny. Na dużej patelni rozgrzałem masło. Obsmażyłem rybę z dwóch stron na złoty kolor.

    Naczynie żaroodporne skropiłem oliwą Przełożyłem do niego usmażona rybę. Podlałem winem. Na koniec f do naczynia włożyłem kilka gałązek świeżego tymianku.
    Wstawiłem do piekarnika. Zapiekałem 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Co pewien czas polewałem ryby powstającym sosem. Podałem z młodymi ziemniakami polanymi śmietaną z przesmażoną cebulą oraz surówką z białej kapusty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy