Torcik arbuzowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto francuskie rozwałkowujemy na stolnicy i wykrawamy z niego dwa koła trochę większe niż dno tortownicy, ponieważ zmniejszą się podczas pieczenia. Pieczemy je w nagrzanym piekarniku w temp. 200 stopni do lekkiego przyrumienienia. Jeden upieczony płat kładziemy na dnie tortownicy, przekrawamy arbuz, wykrawamy miąższ, usuwamy nasiona i kroimy na większe kawałki. Galaretki przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i studzimy. Kostki arbuza układamy na upieczonym płacie, część odkładamy do dekoracji. Lekko już tężejącą galaretkę nakładamy na arbuza. Wstawiamy do lodówki. Śmietanę ubijamy na sztywno. Drugi płat ciasta francuskiego przekrawamy na części. Wyjmujemy już stężały tort z tortownicy, a następnie dekorujemy go bitą śmietaną, kawałkami ciasta francuskiego oraz kawałkami arbuza oraz skórką z cytryny.
Komentarze