Torcik bezowy dla dzieci

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Słodkości dla naszych pociech.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Białka jaja 6 szt.
    Cukier 1 ½ szklanki
    Szczypta soli
    Śmietanka kremówka 30% 2 szklanki
    Cukier waniliowy 2 szt.
    Cukier puder 2 łyżki
    Żelatyna 4 łyżeczki
    Sok z cytryny 2 łyżki
    Winogrono białe 1 kiść
    Maliny kolorowe 1-2 szklanki
    Owoc granatu 1 szt.

Torcik bezowy dla dzieci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:
    Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, wsypując porcjami cukier. Ubijać przez 15 minut, przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i suszyć w piekarniku w temperaturze 100 stopni przez 2 godziny. Następnie ostudzić, zebrać delikatnie łyżeczką od środka bezę, nie uszkadzając spodu, a brzegi zostawić. Kruszonkę bezową odłożyć. Śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem i waniliowym oraz sokiem z cytryny i żelatyną rozpuszczoną w trzech łyżkach gorącej wody. Ubitą śmietankę wyłożyć na wydrążoną bezę, po czym ułożyć równomiernie owoce, posypać odłożoną kruszonką bezową, schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny i podawać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy