Torcik brzoskwiniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Białka ubijamy na sztywno dosypując pod koniec ubijania cukier. Zmniejszamy obroty miksera ,a następnie dodajemy żółtka, wsypujemy mąkę i kakao.
Przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 160 stopni przez 40 minut.
Po upieczeniu studzimy i kroimy na 3 równe blaty.
Masa żółtkowa:
Do ugotowanych żółtek dodajemy cukier puder, sok i skórkę startą z jednej pomarańczy oraz margarynę .
Miksujemy na jednolitą masę .
Masa serowa:
Serek mascarpone miksujemy z twarogiem i cukrem pudrem. Brzoskwinie z puszki odsączamy i kroimy w cienkie plastry.
Na jeden blat ciasta wykładamy 2/3 części masy żółtkowej,układamy plastry brzoskwiń .
Przykrywamy drugim blatem.
Smarujemy go masa twarogową . Układamy ponownie kawałki brzoskwiń.
Lekko je wciskamy w masy.
Przykrywamy trzecim blatem ciasta.
Boki tortu smarujemy masą twarogową, a z reszty masy żółtkowej robimy małe kleksy.
W każdy z nich wciskamy perełki cukrowe. ozdabiamy resztą brzoskwiń .
Komentarze