Torcik cappuccino

0 (0 ocen)

Torcik o smaku cappucino dla cioci na 50 urodziny...

Składniki:

  • Ciasto:
    · jajka 7 szt
    · mąka pszenna 1 szkl
    · mąka ziemniaczana 1 szkl
    · proszek do pieczenia 2 łyżeczki
    · kawa cappuccino 1 szkl
    · cukier 1,5 szkl
    · woda 8 łyżek
    Masa:
    · śmietanka 36% 700 ml
    · zagęstnik do śmietan 2 op
    · galaretka cytrynowa 1 op
    · cukier puder 2 lyżki
    Poncz:
    · capuccino 100 ml
    Dodatkowo:
    · wiórki czekoladowe
    · kakao

Torcik cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka wymieszane z wodą.
    Następnie dodać produkty sypkie ( mąki, proszek, kawę cappucino i delikatnie wymieszać łyżką. Podzielić na 2 części i wylac do 2 tortownic (21cm). Piec 25-30 minut w 190stC.
    Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta podzielic na pół.
    Galaretke rozpuścić w pół szklanki wody i wystudzić.
    Śmietane ubić z cukrem, zagęstnikami i tężęjącą galaretką. Do ubitej masy dodać 4 łyżki kawy cappucino i delikatnie wymieszać.
    Blaty ciasta nasączyć roztworem kawy cappucino i ew dodatkiem spirytusu wg uznania.
    3/4 kremu przełożyć placki, reszta posmarować górę i boki.
    Udekorowac wg uznania

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy