Torcik cappuccino

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Przepis znalazłam w pewnej kobiecej prasie, troszkę go udoskonaliłam i teraz jest smaczniejszy, a przede wszystkim niezawodny:)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    1 szkl. cukru
    1 szkl. + 1łyżka mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Szczypta soli
    Krem cappuccino:
    2 op. Kremu waniliowego do tortów
    1 op. cappuccino o smaku czekoladowym
    450 ml mleka
    Oraz:
    ½ l kremówki
    3 op. Śmietan- fix’ów

Torcik cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubijamy z odrobiną soli. Powoli wsypujemy cukier, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy na puszystą masę. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Wlewamy do natłuszczonej tortownicy, pieczemy ok. 35 min. w temp. 180oC. Studzimy i przekrawamy na dwa placki.
  • 2. Kremy:
    Krem nr 1:Śmietanę ubijamy na sztywno z 2 śmietan- fix’ami, wykładamy na placek.
  • 3. Krem nr 2: mleko podgrzewamy, wsypujemy cappuccino. Mieszamy aż się rozpuści. Schładzamy. Wsypujemy kremy do tortów i ubijamy na sztywno ze śmietan- fix’em. Połowę kremu rozsmarowujemy na kremie ze śmietany, a resztą smarujemy wierzch i boki tortu.
    Dekoracja dowolna.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy