Torcik cytrynowa pianka

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

przepyszny, delikatny smak

  • 2 godz.

Składniki:

  • biszkopt (na dużą okrągłą tortownicę):
    2 jajka
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki mąki
    3/4 łyżeczki proszku

    masa:
    400 gr serka homogenizowanego
    2 galaretki cytrynowe

    oraz:
    1-2 pomarańcze
    1 banan
    2 galaretki pomarańczowe

Torcik cytrynowa pianka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubić na sztywno, dodać cukier, dalej ubijać. Następnie dodawać po kolei żółtka oraz mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia.
  • 2. Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Odstawić do ostudzenia.
  • 3. Galaretki cytrynowe rozpuścić w 500 ml wrzątku (czyli w połowie zalecanej wody). Odstawić do stężenia. Gdy galaretki zaczną tężec zmiksować je z serkiem homogenizowanym. I przełożyć na biszkopt. Schłodzić w lodówce.
  • 4. Galaretki pomarańczowe rozpuścić w 600 ml wrzątku. Pomarańcze i banana pokroić w plasterki i udekorować wierzch tortu, zalać tężejącymi galaretkami pomarańczowymi. Schłodzić w lodówce do stężenia.

Porady

oczywiście zachęcam do użycia ulubionych smaków galaretek

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy