Torcik czekoladowy

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Doskonały przepis Dorotuś na lekki torcik orzechowo -czekoladowy z suszonymi owocami. Tort jest prosty, szybki, pięknie wygląda i naprawdę jest pyszny!

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    - białka: 6 sztuk
    - cukier: 0.75 szklanki
    - mielone orzechy: 1 szklanka
    - skórka pomarańczowa kandyzowana: 50 gramów
    - żurawina suszona: 50 gramów
    - czekolada mleczna: 50 gramów
    - czekolada gorzka: 50 gramów
    - sól: 1 szczypta
    KREM:
    - mascarpone: 250 gramów
    - nutella: 6 łyżek
    - cointreau: 2 łyżki

Torcik czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort czekoladowy 1. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypywać cukier, dalej ubijając. Wsypać zmielone orzechy, żurawinę, figi, startą czekoladę, delikatnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 23 - 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, nałożyć do niej całą masę. Piec w temperaturze 170ºC przez 1 godzinę. Wystudzić.
    Wszystkie składniki na krem wymieszać.
    Na ostudzone ciasto wyłożyć krem. Z wierzchu można przyozdobić wiórkami czekolady.

Komentarze

Podobne przepisy