Nalesniki z jabłkami lekko zasmazanymi na masle inaczej..... w postaci torcika zapiekanego w piekarniku!Pysznie i pożywnie:) Polecam:)
1 godz. 30 min
Składniki:
CIASTO NALEŚNIKOWE:
200 g maki pszennej,
50 g cukru,
1 jajko,
1 1\2 szklanki mleka,
200 g margaryny ,
25 g drozdzy świezych,
Nadzenie:
5 jabłek,
2-3 łyzki cukru,
cynamon,
oraz tłuszcz po podsmazania jabłek najlepiej masło.
------
oraz tłuszcz po wysmarowania naczynia,
cukier puder
Zapiekany torcik z drożdzowych naleśników z cynamonowymi jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. CIASTO:
Drozdze wymieszac z mlekiem , nastepnie dodać jajka, mleko, cukier oraz roztopiona margaryne i ponownie całosc wymieszac, najlepiej uzyc miksera.Ciasto odstawiac do wyrosnięcia w ciepłe miejsce.
2
Porcje nalesnikowe smazyc na rozgrzanej patelni z obu stron.
3.
Jabłka umyc , pokroic w plasterki i obsmazyc na masle z obu stron.
4.
W naczyniu do zapiekania układac nalesniki na przemian z jabłkami.
Zapiekac w wrozgrzanym piekarniku przez około 10-15 minut w temp. 170-180 st.
Posypac cukrem pudrem, smacznego:):)
Porady
składniki :na jeden torcik składajacy sie z 6 placków.
Komentarze