Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę , dodajemy 2 łyżki cukru.
Żółtka ubijamy z resztą cukru .Wlewamy powoli do białek i miksujemy na najniższych obrotach robota.
Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia.
Wylewmay delikatnie do małej tortownicy wysmarowanej margaryną i obsypanej mąką o średnicy 23 cm.
Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni C.
Po upieczeniu z wysokości 30 cm rzucamy na podłogę. Po wystudzeniu przekrawamy na poł w poprzeg.
Jeden blat wkładamy z powrotem do tortownicy.
2.Masa I:
Wiśnie lub ewentualnie czereśnie z kompotu pestujemy. 5 sztuk odkładamy do dekoracji.
Galaretkę rozpuszczamy w połowei wody z przepisu. Studzimy ,gdy zacznie tężeć mieszamy z wiśniami.
Wylewamy na blat biszkoptawyłożonego w tortownicy.
Przykrywamy drugim.
Chłodzimy 10 minut w lodówce.
3.Masa II:
Czekolady łamiemy i wkładamy do rondelka, następnie wlewamy mleko. Rozpuszczamy na małym ogniu ,ciągle mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia.
Kremówkę ubijamy .
Łączymy z musem czekoladowym.
Nakładamy do szprycy i dekorujemy wierzch torta. Ozdabiamy odłożonymi wiśniami.
Chłodzimy jeszcze 1 godzinę w lodówce.
Komentarze