Torcik jabłkowo-miętowy z truskawkami

0 (0 ocen)

Lekki, delikatny torcik na jogurcie bałkańskim, nie sposób powstrzymać się przed sięgnięciem po następną porcję

Składniki:

  • 7 podłużnych biszkoptów
    2 galaretki o smaku jabłkowo-miętowym
    1 łyżeczka żelatyny
    400 g jogurtu greckiego
    1 czubata łyżka cukru pudru
    kilkanaście truskawek (w zależności od wielkości)

Torcik jabłkowo-miętowy z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki opłukać, dobrze osączyć, usunąć szypułki.
    Jedną galaretkę i łyżeczkę żelatyny rozpuścić w 1/2 szklanki wrzącej wody.
    Dno foremki wyłożyć biszkoptami (moja silikonowa ze szklanym dnem nie wymagała uprzedniego wyłożenia folią spożywczą).
    Jogurt bałkański zmiksować z łyżką cukru pudru i przestudzoną galaretką.
    Niewielką ilością masy pozalewać szczeliny pomiędzy biszkoptami i ich wierzch.
    Na biszkoptach rozłożyć truskawki i zalać je pozostałą masą jogurtowo-galaretkową.
    Foremkę wstawić do lodówki.
    Drugą galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wrzącej wody, przestudzić.
    Tężejącą wylać na wierzch torcika i ponownie wstawić do lodówki.

Komentarze

Podobne przepisy