Torcik kawowo-kajmakowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wszystkim ciasto bardzo smakowało.

  • 60 min

Składniki:

  • na biszkopt

    jajka 5 małych szt
    mąka 3/4 szkl
    kakao 3 łyżki
    cukier 3/4 szkl
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka

    na krem

    mleko 2 szkl
    budyń śmietankowy 1 szt
    mąka pszenna 3 łyżki
    cukier 3-4 łyżki
    cappuccino 3 łyżki
    masło albo margaryna ok 1/2 kostki

    pozostałe

    śmietana Śnieżka
    masa kajmakowa
    powidła śliwkowe
    poncz

Torcik kawowo-kajmakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka wybić, dodać cukier i ubić na puszystą masę. Na koniec dodać mąkę z kakao i z proszkiem do pieczenia. Przełożyć ciasto do przygotowanej dużej tortownicy i piec ok 30 min w 180 stopniach.

    W części mleka rozmieszać budyń, mąkę, cukier i ugotować na pozostałym mleku. Budyń wystudzić i zmiksować z masłem i kawą.

    Upieczone i wystudzone ciasto przekroić w poprzek na połowy. Spodnią część lekko nasączyć ponczem i posmarować powidłami. Wyłożyć krem i wyrównać.

    Śmietanę ubić wg przepisu na op i rozsmarować na kremie.

    Przekrojoną stronę drugiej połowy ciasta posmarować masą kajmakową (część masy zostawić). Smarowaną stroną położyć na śmietanę i lekko docisnąć.

    Wierzch zasmarować pozostawioną masą kajmakową.

    Dowolnie udekorować.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy