Torcik kokosowo-ananasowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód). Wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC 30 minut.
2.Mleko zagotować, wsypać kokos, parzyć na małym ogniu 10 minut często mieszając. Wystudzić. Jajka ubić z cukrami na parze. Wystudzić. Masło utrzeć na puch, dodawać ubite jajka a następnie porcjami kokos. Masę podzielić na dwie części – do jednej dodać pokrojoną w kostkę czekoladę i kakao. Dokładnie wymieszać.
3.Przełożenie: biszkopt- masa z kakao- ananasy osączone z zalewy- masa biała – starta czekolada lub kokosy
Porady
Możemy użyć gotowych biszkoptów.
Krem jest słodki możemy zmniejszyć cukier do 30 dag.
Komentarze