Torcik kokosowo-ananasowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Mniam mniam ... idealny do kawy :-)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • biszkopt (na tortownicę 30 cm)
    5 jajek
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki pszennej
    łyżeczka proszku do pieczenia

    20 dag kokosu
    1 szkl. mleka
    6 jaj
    40 dag cukru kryształu
    małe opakowanie cukru waniliowego
    2 kostki masła (po 20 dag)
    pół tabliczki czekolady mlecznej
    2 łyżki kakao
    puszka ananasów

    dodatkowo:
    czekolada do posypania lub kokosy

Torcik kokosowo-ananasowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód). Wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC 30 minut.
  • 2. Mleko zagotować, wsypać kokos, parzyć na małym ogniu 10 minut często mieszając. Wystudzić. Jajka ubić z cukrami na parze. Wystudzić. Masło utrzeć na puch, dodawać ubite jajka a następnie porcjami kokos. Masę podzielić na dwie części – do jednej dodać pokrojoną w kostkę czekoladę i kakao. Dokładnie wymieszać.
  • 3. Przełożenie: biszkopt- masa z kakao- ananasy osączone z zalewy- masa biała – starta czekolada lub kokosy

Porady

Możemy użyć gotowych biszkoptów. Krem jest słodki możemy zmniejszyć cukier do 30 dag.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy