Torcik kokosowy

0 (0 ocen)

Pyszny kokosowy torcik, z którego wykonaniem poradzi sobie każdy.

Składniki:

  • BISZKOPT O ŚREDNICY 26 CM
    4 żółtka
    2 całe jaja
    2/3 szk. cukru
    5 łyżek mąki pszennej
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    100 ml wody

    MASA:
    1 l mleka
    4 budynie z cukrem
    500 g masła lub margaryny
    150 G wiórków kokosowych

    PONAD TO:
    50 g wiórków kokosowych
    200 ml malibu

Torcik kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Torcik kokosowy 1. Jaja zmiksować z cukrami, dodać proszek do pieczenia, wodę, a następnie wsypywać po łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej. Piec przez 30 min w 180 st., zostawić do ostygnięcia
  • Torcik kokosowy 2. 4 Budynie ugotować w 1 l mleka i zostawić do całkowitego ostygnięcia. (budyń ma być całkowicie zimny).Masło lub margarynę w temperaturze pokojowej zmiksować na puszysto, po czym dodawać po jednej łyżce zimnego budyniu. Kiedy już cała masa jest zmiksowana dodać wiórki kokosowe i jeszcze chwilę miksować
  • Torcik kokosowy 3. Biszkopt Przeciąć na pół i nasączyć likierem malibu. Masę podzielić na 2 części. Na jedną część biszkopta wyłożyć połowę masy, przykryć ciastem i druga połową masy. Posypać pozostałymi wiórkami kokosowymi. Odstawić do lodówki aby stężał. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy