Torcik makowy

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszny,bardzo często piekę go na święta.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mak-ciasto: 0.5 kilograma
    - cukier kryształ-ciasto: 1.5 szklanki
    - mąka-ciasto: 3 łyżki
    - bułka tarta-ciasto: 3 łyżki
    - jajka-ciasto: 5 sztuk
    - margaryna w kostce-ciasto: 1 sztuka
    - proszek do pieczenia-ciasto: 2 łyżeczki
    - mleko-masa: 0.5 litra
    - cukier waniliowy-masa: 1 sztuka
    - mąka pszenna-masa: 1 łyżka
    - mąka ziemniaczana-masa: 1 łyżka
    - masło roślinne w kostce-masa: 1 sztuka
    - cukier puder-masa: 25 dekagramów
    - polewa czekoladowa: 1 sztuka

Torcik makowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:mak zaparzyć następnie przekręcić 3 razy przez maszynkę.Jajka ubić z cukrem na parze,do masy dodać magarynę aby się rozpuściła.Następnie dodać mąkę i reszte składników.Upiec 3 placki.
  • 2. Masa:w niewielkiej ilości mleka rozprowadzić mąki,resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym,ugotowac budyń.Masło utrzeć z cukremi stopniowo dodawac przestudzony budyń.Zimne placki przekładać masą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy