torcik mięsny

0 (0 ocen)

  • 20 min

doskonały na ciepło do barszczu, a na zimno do sosu czosnkowego

  • 20 min

Składniki:

  • farsz:
    1 cebula
    10 - 15 dkg sera żółtego
    natka pietruszki
    1 białko
    40 dkg mielonego mięsa
    2 łyżki przecieru pomidorowego
    sól; pieprz
    ciasto:
    15 dkg białego sera
    8 łyżek mleka
    6 łyżek oleju
    15 g proszku do pieczenia
    sól

Torcik mięsny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. farsz:
    cebule drobno posiekać i zeszklić na odrobinie oleju; ser zetrzeć na grubej tarce; połączyć wszystkie składniki
    ciasto:
    połączyć wszystkie składniki i wyrobić ciasto, jak za suche dodać trochę mleka; rozwałkować na prostokąt ok 50 na 25 cm, nałożyć farsz i zwinąć od dłuższego boku; pokroić na kawałki ok 5 cm i ułożyć w nasmarowanej tortownicy, odciętą stroną do góry; posmarować żółtkiem roztrzepanym z 1 lyżką mleka;
    piec w 180 st. ok 40 minut

Porady

farsz można zrobić z mielonego mięsa i pieczarek, tak ok 30 dkg mięsa i 20 dkg pieczarek; torcik doskonale smakuje z czerwonym barszczem; można podgrzewać w kuchence mikrofalowej

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy