Torcik na zimno z arbuza dla dorosłych

0 (0 ocen)

Lekki i bardzo orzeźwiający oraz soczysty torcik dla dorosłych:) Idealny na upalne dni...

Składniki:

  • 4 okrągłe wafle andruty,
    200ml białego półsłodkiego wina,
    3 galaretki truskawkowe,
    1 op. polewy biało-czarnej,
    1/2 cytryny,
    50g cukru,
    szklanka śmietanki 30%,
    2 opakowania śmietan-fixu,
    cukier waniliowy,
    1/2 małego arbuza.

Torcik na zimno z arbuza dla dorosłych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na dno formy do tortownicy ułożyć jednego andruta, posmarować rozpuszczoną polewą i przykryć drugim waflem. Galaretki rozpuścić w 500ml wrzątku, przestudzić. Dolać wino oraz sok wyciśnięty z pół cytryny. Arbuza pokroić w kosteczkę, 2/3 dodać do galaretek. Masę przełożyć do tortownicy i odstawić na 2-3 godziny, by dobrze stężała.

    Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier oraz śmietan-fixy. Masą posmarować wierzch tortu. Udekorować pokruszonymi andrutami oraz pokrojonym w kostkę arbuzem i miętą oraz skórką startą z cytryny. Ciasto mocno schłodzić.

Komentarze

Podobne przepisy