Torcik porzeczkowo- jogurtowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Delikatny, lekko kwaskowy torcik na zimno. Połączenie jogurtu z porzeczkami daje super smak.

  • 60 min

Składniki:

  • Tortownica o średnicy 24 cm
    Składniki:
    1 szklana czerwonej porzeczki(ja korzystałam z mrożonej)
    ½ szklanki czarnej porzeczki
    1 szklanka cukru pudru
    800 ml jogurtu greckiego
    2 łyżki czubate żelatyny
    1 opakowanie śmietany 30% - 330 ml
    3 opakowania małych herbatników(3x 70 g)
    1/2 kostki masła – 50 g
    4 łyżki likieru z czerwonej porzeczki
    Dodatkowo do dekoracji 1 łyżka malin

Torcik porzeczkowo- jogurtowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: tortownicę – boki wyłożyć ciastkami, pozostałe ciastka pokruszyć, wymieszać z masłem, wyłożyć dno tortownicy, schłodzić. Żelatynę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody, schłodzić. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać jogurty, ubić całość. Dodać likier, połowę tężejącej żelatyny, wymieszać. Owoce wymieszać z pozostałą żelatyną. Krem wykładać porcjami(część kremu zostawić do dekoracji), układać owoce, wyrównać. Na wierzchu ułożyć owoce, schłodzić, udekorować pozostałym kremem.

Porady

1.do ciasta można dodać świeze owoce. 2.ciasto ma kwaskowy smak, można dodać wiecej cukru, jeśli ktoś lubi słodki smak.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy