Torcik ryżowo-jabłkowy

0 (0 ocen)

Deser ten to smak mojego dzieciństwa:)

Składniki:

  • - 2 ugotowane woreczki ryżu
    - 7 jabłek
    - 2 łyżki cynamonu
    - ew. 1 łyżka cukru ( jeśli macie kwaskowe jabłka)
    - masło do wysmarowania formy

Torcik ryżowo-jabłkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Po starciu do jabłek dodajemy cynamon i ewentualnie cukier, ale to już zależy indywidualnie od smaku. Małą tortownicę ( można tez zrobić w małym naczyniu żaroodpornym, takim na 1.2 litra)smarujemy dokładnie masłem. Na spód kładziemy ryż z jednego woreczka , na to nakładamy połowę jabłek, przykrywamy ryżem z drugiego woreczka . Na wierzch wykładamy resztę jabłek. Masy jabłkowej powinno być mniej więcej tyle co ryżu, wtedy torcik będzie miał odpowiednią wilgotność. Jeśli jednak jest za mało jabłek wystarczy na wierzch dać parę wiórków z masła. Tak przygotowany torcik wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180C na około 30 minut. Podajemy z bitą śmietaną lub gęstym jogurtem naturalnym.

Komentarze

Podobne przepisy