Torcik śmietankowy z pigwą na zimno

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Dostałam sporo pigwy dałam do słoików i teraz mogę robić pysznościA ze pigwa najlepiej smakuje w galaretce to jeden z moich pomysłów .

  • 2 godz.

Składniki:

  • 330 ml śmietana 30 %
    2 galaretki brzoskwiniowe
    1 kompot z pigwą słoik 900 ml
    2-3 łyżki płatki czekoladowe

Torcik śmietankowy z pigwą na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1chcee3 1. Pigwę dajemy na sitko odsączamy i kroimy w mniejsze kawałki.
  • image-1k802bt 2. Do wykonania tego deseru mam specjalną foremkę z wyjmowanym środkiem .
    Foremkę spryskać trochę olejem lub przetrzeć olejem.
  • image-13n5lce 3. Jedną galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wody studzimy
  • image-280lhfe 4. Odmierzamy 250 ml soku jeżeli jest mniej dolewamy wody gotujemy i rozpuszczamy drugą galaretkę
  • image-1ob5ndq 5. Ubijamy śmietanę do dobrze ubitej śmietany wlewamy zimną ale płynną galaretkę chwilę jeszcze miksujemy,i wsypujemy płatki czekoladowe mieszamy.
  • image-22xnyaf 6. Na dno foremki wlewamy trochę .śmietany
  • image-0hlhf3d 7. Do pozostałej śmietany dodajemy połowę owoców pigwy mieszamy i wlewamy całość do foremki.
    Odstawiamy na chwilę do lodówki.
  • image-1tk36ei 8. Jak śmietana lekko zastygnie wykładamy pozostałe owoce.
  • image-14ammwc 9. Na górę wylewamy przygotowaną na soku galaretkę .
    Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
  • image-28ym1t0 10. Polecam!!!!

Komentarze

Podobne przepisy