Torcik śmietanowo- jagodowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Torcik jagodowy w fioletowych barwach.

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt
    jajka 3 szt
    mąka pszenna 3 łyżki
    cukier 3 łyżki
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka płaska
    barwnik fioletowy
    Bita śmietana
    kremówka 400 ml
    cukier puder 2 łyżki
    śmietan fix 2 szt
    galaretka truskawkowa
    jagody 300 ml

Torcik śmietanowo- jagodowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt- białka ubić na sztywno,dodać cukier i żółtka i ubijać tak długo aż masa zrobi się sztywna.Po koniec ubijania dodać fioletowy barwnik .Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać powoli łyżką.Masę wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 28 cm.Piec w nagrzanym piekarniku do 170 st około 20min. Bita śmietana-zimną kremówkę ubić na sztywno ,dodać cukier puder i śmietan fix,chwilkę ubijać aż śmietana zacznie gęstnieć i wylać na zimny biszkopt Galaretka-wodę zagotować z 5 łyżkami jagód,zdjąć z pieca,wsypać galaretkę,wymieszać i odłożyć do stężenia.Resztę jagód rozłożyć na bitej śmietanie.Tężejącą galaretkę wylać na górę tortu i schłodzić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy