Torcik truskawkowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Obecnie nie pracuję. Zajmuję się wychowaniem czteroletniego synka Damiana. W kuchni lubię wszelkie nowości.

Składniki:

  • Biszkopt: 8 jajek
    ● 30 dag mąki
    ● 25 dag cukru
    ● łyżeczka proszku do piecz.
    ● 3 łyżki wody.
    Krem: 1/2 l śmietany 30-proc.
    ● 3 łyżki cukru pudru
    ● 1/2 kg truskawek
    ● 2 łyżki żelatyny.
    Syrop: 30 dag cukru
    ● sok z 1/2 cytryny
    ● aromat rumowy.
    Do dekoracji: bezy

Torcik truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka ucieramy z cukrem,
    wlewamy wodę, wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia
    i mieszamy. Wlewamy do dużej
    prostokątnej formy. Pieczemy
    50 minut w 180 °C. Ostudzony
    biszkopt przekrawamy na pół.
  • 2. Śmietanę ubijamy z cukrem
    pudrem i żelatyną. Zagotowujemy
    składniki syropu z 200 ml
    wody, studzimy. Ciasto nasączamy
    i smarujemy kremem.
  • 3. Z truskawek odrywamy szypułki,
    owoce myjemy, kroimy
    w ćwiartki i układamy na kremie.
    Przykrywamy drugą połową
    biszkopta. Ciasto polewamy polewą czekoladową i dekorujemy
    truskawkami i bezami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_06-2009

Komentarze

Podobne przepisy