torcik truskawkowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Lekkie ciasto, na pewno zasmakuje tym, którzy nie lubią tłustych kremów.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • biszkopt:
    4 jajka
    3/4 szklanki mąki
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżki kakao
    1lyżeczka proszku do pieczenia

    40 dag truskawek
    200 ml kremówki
    3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 4 łyzkach wody
    1 galaretka czerwona
    duży kubek jogurtu naturalnego
    5 łyżek cukru pudru
    herbata do nasączenia

Torcik truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników upiec biszkopt w tortownicy 21 cm, przekroić na pół, nasączyć herbata.
  • 2. Pierwszą warstwę zrobić z ubitej kremówki połączonej z żelatyną, 2 łyzkami cukru pudru i kawałkami truskawek. Przyłożyć biszkoptowym krążkiem.
  • 3. Jogurt zmiksować z 3 łyżkami cukru pudru i wystudzoną galaretką rozpuszczoną w 3/4 szklanki wody. Gdy zacznie tężeć wylać na biszkopt, poukładac kawałki truskawek. Po całkowitym stężeniu ciasto wyjąć z formy i ewentualnie obsmarować boki bitą śmietaną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy