Torcik truskawkowy na kruchym cieście

0 (0 ocen)

  • 60 min

Idealne dla smakoszy truskawek

  • 60 min

Składniki:

  • 20 dag mąki
    1 jajko
    15 dag cukru
    1 torebka cukru waniliowego
    10 dag masła
    1,5 kg truskawek
    2 galaretki truskawkowe
    10 dag posiekanych płatków migdałów
    3 łyżki konfitury morelowej

Torcik truskawkowy na kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, jajka, połowy cukru, cukru waniliowego i posiekanego masła zagnieść ciasto. Rozwałkować na placek o średnicy 26 cm. Spód tortownicy przykryć pergaminem i ułożyć na nim ciasto. Piec 20 minut w temp 200 st.C. Usunąć papier.
  • image-0yv977g 2. Na cieście ponownie zapiąć obręcz.Placek przykryć opłukanymi, osuszonymi truskawkami.
  • 3. Galaretkę rozpuścić w 900ml wody z dodatkiem reszty cukru. Ostudzić, kiedy zacznie tężeć zalać truskawki. Schładzać około 2 godziny. Ciasto wyjąć z tortownicy, brzeg posmarować podgrzaną konfiturą i posypać uprażonymi migdałami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy