Torcik ucierany z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 20 min

Do upieczenia tego torciku możemy użyć również innych owoców,ciasto jest bardzo smaczne.

  • 20 min

Składniki:


  • 20 dkg margaryna,
    15 dkg cukier,
    3 szt jajka duże,
    20 dkg mąka pszenna,
    2 łyżki mąka ziemniaczana,
    2 łyżeczki cukier waniliowy,
    1 łyżeczka aromat waniliowy,
    1 łyżeczka proszek do pieczenia,
    truskawki,
    migdały słupki,
    cukier puder

Torcik ucierany z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.Dodawać po jednym jajku cały czas ucierając.Mąkę przesiać i wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.Dodać do masy aromat waniliowy oraz małymi porcjami mąkę i mieszać łyżką.Masę dokładnie połączyć i wyłożyć do tortownicy o średnicy 27 cm.Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować i wysypać bułka tartą.Ciasto wyrównać na górze ułożyć umyte,bez szypułek truskawki i posypać migdałami.Jeżeli są duże truskawki można przekroić i ułożyć stroną przeciętą do góry. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika do 170st na około 50 min.Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem.Zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy