Torcik walentynkowy

0 (0 ocen)

Torcik z bitą śmietaną i owocami

Składniki:

  • Biszkopt:
    - 4 jajka,
    - 1 szklanka cukru
    - 1/2 szklanki mąki tortowej
    - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Do przełożenia:
    - 400 ml śmietany 36%
    - 1 śmietanfix
    - 2 łyżki cukru pudru
    - 1 pomarańcza

    Do dekoracji:
    - 1 pomarańcza
    - 1 kiwi
    - 1 śmietanfix

Torcik walentynkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Upiec biszkopt w formie w kształcie serca w temperaturze 180 stopni, około 20-25 minut. Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić wzdłuż na pół.
  • 2. Mocno schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietanfixem.
    Pomarańczę wyfiletować.
    Biszkopt przełożyć bitą śmietaną, układając na niej filety z pomarańczy. Wierzch biszkoptu obficie pokryć bitą śmietaną.
  • 3. Owoce przeznaczone do dekoracji obrać, pokroić na plasterki. Z plasterków wykrawać serduszka - nożem lub foremką.
    Górę biszkoptu posypać śmietanfixem, obłożyć owocowymi serduszkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy