Torcik z bitą śmietaną i wafelkami do lodów

0 (0 ocen)

Lekki torcik z bitą śmietaną i malinami, dekorowany wafelkami do lodów

Składniki:

  • biszkopt:
    - 4 jajka,
    - 1 szklanka cukru
    - 1/2 szklanki mąki tortowej
    - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    do przełożenia:
    - 600 ml śmietanki 30% (lub 36%)
    - 3 śmietanfixy
    - do smaku - cukier puder
    - maliny - ok. 150 g

    do dekoracji:
    - cukrowe posypki
    - kilka wafelków do lodów

Torcik z bitą śmietaną i wafelkami do lodów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Upiec biszkopt w okrągłej formie, w temperaturze 180 stopni, około 20-25 minut. Upieczony biszkopt wystudzić, przekroić wzdłuż na dwie lub trzy części.
  • 2. Ubić śmietanę z dodatkiem cukru pudru i śmietanfix. Biszkopt przełożyć bitą śmietaną, w środek wkładając maliny. Cały wierzch biszkoptu posmarować bitą śmietaną.
  • 3. Wafelki do lodów przekroić na pół. Każdą połówkę wafelka wbić w brzeg torcika. Pozostałą bitą śmietanę przełożyć do szprycy i udekorować wierzch torcika. Dekoracja oglądana z boku ma przypominać porcję loda włoskiego.
    Wierzch tortu posypać kolorowymi cukrowymi posypkami.
    Przed podaniem schłodzić w lodówce.

Komentarze

Podobne przepisy