Torcik z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Oryginalny tort na każdą okazję

  • 3 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    3/4szkl mąki
    1/2 szkl cukru
    łyżeczka proszku do pieczenia
    czubata łyżeczka kakao
    Krem:
    krem o smaku ajerkoniakowym
    300 ml zimnego mleka
    Galaretka:
    opakowanie galaretki truskawkowej
    2 duże jabłka
    Do dekoracji:
    polewa czekoladowa
    wiórki kokosowe
    Dodatkowo: ajerkoniak do nasączenia ciasta

Torcik z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jaja ubić z cukrem, dodać wymieszaną z proszkiem i kakao mąkę. Ubić. Wylać na tortownicę o śr. 26cm z posmarowanym tłuszczem i wysypanym bułką tartą dnem. Upiec w 140*C. Wystudzić i przekroić na 2 blaty. Oba nasączyć ajerkoniakiem.
Krem przygotować wg in 1. Jaja ubić z cukrem, dodać wymieszaną z proszkiem i kakao mąkę. Ubić. Wylać na tortownicę o śr. 26cm z posmarowanym tłuszczem i wysypanym bułką tartą dnem. Upiec w 140*C. Wystudzić i przekroić na 2 blaty. Oba nasączyć ajerkoniakiem.
    Krem przygotować wg instrukcji na opakowaniu.
    Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Połączyć z galaretką. Przestudzić, wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Blat biszkoptu przełożyć połową kremu, nałożyć tężejącą galaretkę. Całość odstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki. Po tym czasie na wierzch nałożyć drugą część kremu i przykryć biszkoptem. Polać polewą i posypać wiórkami. Schłodzić przed podaniem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy