Zwykła, popularna jarzynówka podana w ten sposób staje się wykwintną sałatką, a właściwie tortem jarzynowym. Polecam na różne imprezy rodzinne czy święta.
Torcik z sałatki jarzynowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.• Ugotować marchew i pietruszkę w jednym garnku, a ziemniaki i seler w drugim.
• Jajka ugotować na twardo.
• Ugotowane warzywa pokroić w kostkę.
• Jabłka obrać , pokroić w kostkę, tak samo jajka i ogórki.
• Dodać odcedzony groszek i kukurydzę.
• Przyprawić do smaku.
• Wymieszać z majonezem i musztardą.
2.• Małą tortownicę wyłożyć folią spożywczą i napełnić sałatką, dokładnie ugniatając.
• Sałatkę wstawić do lodówki, najlepiej na noc.
• Następnego dnia wyjąć sałatkę na talerz.
• Z marchewki i pietruszkispecjalną temperówką do warzyw wycięłam plastry, które zwinęłam w różyczki.
• Kwiaty warzywne ułożyć na środku torcika jarzynowego i udekorować listkami.
Komentarze