Torcik z wątróbką drobiową

0 (0 ocen)

Torcik doskonale smakuje z sosem grzybowym lub jogurtowo-ziołowym

Składniki:

  • Składniki.
    30 dag wątróbki
    1 cebula
    30 dag kapusty czerwonej
    1/4 główki sałaty lodowej
    1 łyżka masła
    1 łyżka bułki tartej
    1 łyżeczka majeranku
    sól, pieprz
    1 łyżeczka kminku

    Ciasto.
    2 szklanki mąki
    12,5 dag tłuszczu
    1/2 szkl. śmietany 18%
    2 dag drożdży
    1/4 łyżeczki soli
    jajko do posmarowania

Torcik z wątróbką drobiową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbki oczyszczone, wymoczone w mleku smażyć krótko na maśle. Posypać solą, pieprzem i majerankiem.
    Przesmażyć posiekaną cebulę'
    Kapustę blanszować, spłukać zimną wodą i smażyć na maśle w niskiej temperaturze 3 minuty. Pokroić na małe kawałki.
    Liście sałaty lodowej smażyć, aż lekko zmiękną.
    Przygotować ciasto. Przesianą mąkę posiekać z tłuszczem.
    Dodać drożdże wymieszane ze śmietaną i zagnieść ciasto.
    Rozwałkować i wyciąć 2 krążki. Jednym wylepić dno i boki foremki,18 cm,
    Wyłożyć czerwoną kapustę, posypać przyprawami, teraz wątróbka i następnie sałata, sól, pieprz. Nakryć drugim krążkiem. Posmarować jajkiem i posypać kminkiem.
    Piec w temp.200 stop. 20 minut.

Komentarze

Podobne przepisy