Torcik zaręczynowy

0 (0 ocen)

Nazwa i przepis na ten pyszny torcik pochodzi z "Wielkiej księgi ciast siostry Anastazji". Torcik upiekłam na urodziny mojego syna :-))

Składniki:

  • Ciasto czekoladowe:
    25 dag margaryny
    9 jajek
    20 dag cukru
    20 dag mąki
    20 dag gorzkiej czekolady
    20 dag suszonej żurawiny (dałam 15 dag)
    3 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)

    Masa:
    50 dag masła
    3 jajka
    10 dag rozpuszczonej czekolady
    15 dag cukru
    spirytus do smaku

Torcik zaręczynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto czekoladowe:
    Czekoladę rozpuścić. Żurawinę sparzyć. Margarynę utrzeć z cukrem, dodając stopniowo żółtka, a następnie rozpuszczoną czekoladę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Pod koniec wmieszać żurawinę. Z białek ubić pianę i wmieszać delikatnie w ciasto. Ciasto przełożyć do dwóch tortownic (można upiec w jednej, ale u mnie z przekrawaniem na 4 części krucho, więc piekłam w dwóch:-)). Piec ok. 30 min. w temp. 180*C.
  • * 2. Masa:
    Jajka z cukrem ubić na parze. Masło utrzeć dodając przestudzone jajka, czekoladę i spirytus do smaku. Masą przełożyć nasączone spirytusem placki. Wierzch polać polewą i dekoracyjnie przybrać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy